در گذشته دولتها تنها زمانی حق چاپ اسکناسهای جدید را داشتند که به ازای آن مقدار مشخصی طلا یا چیزهای گرانبها را ذخیره می کردند. در سال ۱۹۴۴، نمایندگان چهل و چهار کشور جهان با هدف ایجاد یک نظام جدید برای بهبود شرایط اقتصادی جهان پس از جنگ جهانی دوم در کنفرانس برتون وودز کنار هم جمع شدند در این کنفرانس در نهایت پیشنهاد آقای هری دکستر وایت یکی از اقتصاددانان مطرح جهان پذیرفته شد و استفاده از دلار آمریکا به عنوان ارز اصلی برای تجارت بین کشورها به عنوان ارز اصلی در مبادلات بین المللی پذیرفته شد. دلار به عنوان ارز اصلی با چند شرط مهم پذیرفته شد که یکی از مهمترین آنها این بود که دولت آمریکا موظف است به ازای هر ۳۵ دلاری که چاپ میکند یک انس طلا نیز ذخیره کند که هر زمان که دولتها خواستند بتوانند با اطمینان خاطر دلارشان را به طلا تبدیل کنند.
بیشتر بخوانید:
ایلان ماسک و تسلا با ارزهای دیجیتال آشتی میکنند؟
نصب ۲۰۰ دستگاه خودپرداز بیت کوین در والمارت!
در سال ۱۹۷۱ با تشدید بحران برابری ارزش طلا و دلار به سبب بحران اقتصادی ناشی از جنگ ویتنام ، ریچارد نیکسون به صورت کاملا یک طرفه و بدون هماهنگی با صندوق بین المللی پول و سازمان ملل تعهد آمریکا برای دادن طلا به ازای مقدار مشخصی دلار را لغو کرد، این موضوع با تصویب ممنوعیت مبادله طلا به عنوان پول ، توسط صندوق بین المللی پول پشتیبانی شد. این لغو تعهد و قانونی که صندوق بین المللی پول تصویب کرد آغازی بود بر پول فیات یا همان پول بدون پشتوانه. بنابراین بخش زیادی از دلاری که در سراسر دنیا توسط امریکا توزیع شده است می توان گفت هیچ پشتوانه و ارزش ذاتی ندارد و تنها چیزی که به آن ارزش داده اعتماد و توافقی است که پس از جنگ جهانی دوم کشورهای جهان بر روی آن دارند لازم به ذکر است امریکا اقتصاد برتر دنیا می باشد بنابراین این اعتماد بی جهت نمی باشد.
اما داستان بیت کوین کمی با ماجرای دلار متفاوت است. پشتوانه بیت کوین چطور؟
- بیت کوین بر اساس سرمایه گذاری ماینرها ( استخراج کننده ها ) بدست آمده، پس یک ارزش ذاتی و ابتدایی را دارد.
- بیت کوین به خاطر نداشتن مشکلاتی که دلار از آنها رنج میبرد مثل چاپ بیش از حد و حصر دلار و همینطور کنترلی که بر روی آن است هر روز بیشتر از قبل پذیرفته میشود.
- چون بیت کوین مشکلات دلار را ندارد در کنترل هیچ کشور و نهادی نیست، قادر به کنترل تورم خود می باشد ، قابل اعتماد است و فعالیت ان کاملا شفاف می باشد، به صورت رمزنگاری داده ها ثبت می شود ، همه امکان بررسی تراکنش ها را خواهند داشت سرعت انتقال ان بسیار بالا است همین موارد باعث می شود که به توان به این ارزدیجیتال اعتماد و اطمینان کرد برای ایجاد یک جهان یکپارچه
نتیجه نهایی : تقریبا میتوان گفت که امروزه دیگر ارزی وجود ندارد که پشتوانه خاصی داشته باشد و مهمترین عاملی که به هر ارزی از جمله ارزهای رمز پایه ارزش میدهد میزان اعتماد و اطمینانی است که به آن ارزها میشود که این عامل اعتماد و اطمینان در ارزهای دیجیتال به خاطر شفافیت بیشتر، امنیت بیشتر، ثبات مقدار ، سرعت جابجایی و عواملی از این دست بیشتر از ارزهای سنتی است.
ویژگی های ارزشمند بیت کوین
کمیابی بیت کوین. بر خلاف ارزهای نقد سنتی که میتوانند بدون پایان چاپ و ساخته شوند بیت کوین به شمار مشخصی ساخته خواهد شد. تنها ۲۱ میلیون بیت کوین ساخته خواهد شد. و وارونه ارز های نقدی که پس از چاپ فراوان ارزش خود را از دست میدهند میزان ساخت بیت کوین محدود و کنترل شده است. همچنین اگر بیت کوین هایی که به دلایل گوناگون از دست رفتهاند را نیز به شمار بیاوریم، میزان ساخت بیت کوین بسیار کمتر از میزانی که هم اکنون در دسترس است خواهد بود.
بخش پذیر بودن. یک بیت کوین می تواند به یک میلیون ارز Satoshi بخش(تقسیم) شود. یک Satoshi برابر است با ۰٫۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت کوین که کمترین میزان بیت کوین تاکنون است. این میزان از بخش پذیری در ساختار بیتکوین تنظیم شده است. اگر نیاز باشد بیشتر بخشپذیر شود میزان بخشپذیری میتواند تا ۱۶ رقم پیش رود، به این معنا که بیت کوین میزان بخش پذیری بینهایتی را ارائه میکند.
جا به جا شدن. میتواند از روش کانالهای جابجایی مانند اینترنت، ماهواره و یا حتی موج های رادیویی جابجا شود و این ویژگی آن را به جابجا شدنی ترین ارز جهان تبدیل کرده.
ارزش همیشگی. هر بیت کوین در ایران دارای یک ارزش برابر با دیگر بیت کوین هاست، اینکه چه کسی مالک یک بیت کوین است هیچ تفاوتی در ارزش آن ایجاد نخواهد کرد. یک بیت کوین همیشه یک نماد برابر با دیگر بیت کوین ها خواهد ماند.
پایداری بالا. هر بیت کوین و یا ساتوشی می تواند بدون اینکه خراب شود بی نهایت به کار گرفته شود. یکی از مسائل مهم برای ارزهای فیات فیزیکی، پایداری است. یک اسکناس در عین مقاوم بودن، میتواند پاره شود، بسوزد یا در آخر بلا استفاده شود. نمونههای پرداخت دیجیتال مستعد این آسیبهای فیزیکی نیستند. به این دلیل، بیت کوین به طور فوقالعادهای ارزشمند است. بیت کوین مانند یک اسکناس تخریب نمیشود. از طرف دیگر بدیهی است بیت کوین هرگز گم نمیشود. اگر یک کاربر کلید رمزنگاریاش را گم کند، بیت کوین در کیف پول مربوطه به صورت دائمی غیرقابل استفاده میشود. به هر حال، آن بیت کوین از بین نمیرود و همچنان در میان دادههای بلاک چین یافت میشود.
شناخته شده بودن. بسیاری از بازرگانان و کاربران که شمار آنها رو به افزایش است بیت کوین را پذیرفته و می شناسند. با اینکه میزان پذیرش بیت کوین به پول های نقد نرسیده است برخی بیتکوین را را به پولهای نقد ترجیح میدهند..
غیرمتمرکز بودن. هیچ نهادی بر بیت کوین نظارت نمی کند. وارونه پول های سنتی هیچ کس نمی تواند بیت کوین را سانسور، کنترل و یا تراکنش های شبکه را دستکاری کند. بنابراین هیچ کس نخواهد توانست داراییتان را از شما بگیرد.
دستیابی پذیری. چون برای دریافت و یا مالکیت بیت کوین نیازی ندارید که حساب بانکی تایید شده داشته باشید. همه چیزی که نیاز دارید دانش پایه کامپیوتر و دسترسی به اینترنت است. دسترسی به بیت کوین برای مردم همه جای جهان بسیار ساده است.
غیرقابل جعل بودن. همهی تراکنش های بیت کوین بر روی یک دفتر کل پخش شده ذخیره سازی می شود و با محاسبات پیچیده ریاضی بر روی کامپیوتر هایی در سراسر جهان ایمن میماند. این سیستم برای پیشگیری از مشکل دوبار از دست رفتن دارایی ساخته شده است. بنابراین همه تراکنش های شبکه بیت کوین غیر قابل جعل و دستکاری هستند.
قابل برنامه ریزی بودن. برعکس پولهای ساده، بیت کوین قابل برنامه ریزی است. به این معنا که در آینده نزدیک بیت کوین می تواند بروز رسانی داشته باشد و ابزارهایی مانند قرارداد های هوشمند و تراکنش های چند امضایی و دیگر موارد را داشته باشد.
ثبات و ذخیره ارزش. تنها ویژگی که همچنان ایراد دارد پایداری قیمت بیت کوین است. به دلیل نوسان قیمت، بیت کوین بیشتر به عنوان یک کالا مانند طلا به کار می رود. با این همه زمانی که بیت کوین پذیرش بیشتری در جهان به دست آورد داستان گونه دیگری خواهد شد. تا زمانی که ارزهای رمزنگاری شده به شکل گسترده پذیرفته شوند انتظار میرود که قیمت بیتکوین در نوسان باشد.
کاربرد. یکی از نکات جذاب بیت کوین استفاده این ارز دیجیتال از فناوری بلاک چین است. بلاک چین یک سیستم دفتر کل توزیع شده است که نیاز به اعتماد بین طرفین را از بین برده است؛ بدین معنا که هیچ یک از طرفین شرکت کننده در تراکنشهای بیت کوین نیاز نیست به یکدیگر اعتماد کنند. به واسطهی سیستم پیچیده در بررسی و تاییدیهها در دفتر کل توزیعشده بیت کوین و همچنین سیستم ایجاد بیت کوینهای تازه، این اعتماد از پیش در سیستم وجود دارد. مهمتر از همه، انعطافپذیریِ تکنولوژی بلاکچین این است که خارج از فضای ارزهای دیجیتال نیز سودمندی دارد. بیت کوین میتواند به عنوان پول و روش پرداخت مورد استفاده قرار بگیرد. البته چالشهایی در مورد آن وجود دارد که در ادامه توضیح دادهایم.
انتقالپذیری. به لطف تبادلات ارزی، کیف پولها، و دیگر ابزار، بیت کوین قابل انتقال بین طرفین در چند دقیقه، بدون در نظر گرفتن حجم مبادلات با هزینه بسیار اندک است. روند انتقال حجم زیادی از پول در سیستمهای کنونی ممکن است زمانبر باشد و هزینههای چنین انتقالات نیز گاها بسیار بالاست. قابل انتقال بودن، ویژگی بسیاری مهمی در خصوص یک ارز است.